ŠRILANKA 1. del – Splošne informacije o državi

Ta članek je sestavljen iz treh delov: Šrilanka I. del  | Šrilanka II. del | Šrilanka III. del

Šrilanka, dežela za katero so mnogi že slišali a mogoče ne vedo čisto točno kje se nahaja. Že v 13. stoletju je Marco Polo opisal ta čudoviti otok kot otok »ki je zaradi svoje velikosti, in raznolikosti boljši, kot kateri koli drugi otok na svetu«. Šrilanka leži jugo vzhodno od Indije od katere jo loči ožina široka le slabih 50km. Čeprav je bila zgodovinsko nekaj časa Šrilanka del Britanske Indije, pot katero je spadal tudi Mjanmar se kulturno ti dve deželi ne bi mogli bolj razlikovati.

Večinsko prebivalstvo otoka so Singalci (po veri pretežno budisti), sledijo Tamilci (po veri Hindujci), Muslimani, Katoliki in nekaj ostalih manjšin. Čeprav je državo utrpela 30 letno nacionalno vojno proti teroristični organizaciji Tamilski tigri, ki se je končala v letu 2009, raznolike skupnosti tu prebivajo v sožitju in medsebojni podpori.

Sigalščina in Tamilščina sta uradna jezika, angleščina pa je splošno uporaben jezi in se lahko uporablja skorajda povsod, tudi v uradnih postopkih.

Vsakdo, ki se odpravlja na popotovanje po tem zanimivem otoku seveda potrebuje najprej nekaj splošnih informacij, ki mu lahko olajšajo načrtovanje in seveda kasneje samo izvedbo popotovanja. Dotaknimo se nekaj najbolj pogostih vprašanj in tem.

Šrilanka

I. del: Splošne informacije

Bloger: ANJA SEKALO

Najboljši čas za obiske

Od decembra vse do marca je najbolj sončen jugo-zahod države. Od junija do oktobra pa je najbolj primerna za obisk severovzhodna stran otoka. Navkljub monsunskemu obdobju pa je tudi v ostalih mesecih veliko sončnih dni, padavine se večinoma kažejo v popoldanskih plohah z izjemo vrhunca monsuna, ko lahko lije kot iz škafa tudi teden dni skupaj.

PRIMERNA OBLAČILA

Šrilanka je blizu ekvatorju, torej to pomeni, da so v tem območju sončni žarki močnejši. Prenesite s seboj lahka oblačila, ki dihajo in pokrijejo ramena, da se izognete opeklinam. Priporočljiva so tudi pokrivala. Kulturno je pomembno, da si moški in ženske pokrijejo ramena in kolena ob obisku verskih krajev. Vljudno in spoštljivo je nositi skromne obleke v mestih in vaseh. Drugačna zgodba je na območju plaži, kjer so vsi v bikinijih in kratkih oblačilih.

HRANA IN PIJAČA

Čeprav mogoče ne prvi pogled deluje hrana dokaj monotona (riž in curry) pa lahko z malo raziskovanja odkrijemo, da otok nudi zelo raznoliko prehrano. Raj je za ljubitelje sadja in zelenjave, katerega je tu na tone. Hrana je večinoma vsaj malo pekoča, a so se v zadnjih letih tako dobro prilagodili turistom, da se skorajda povsod lahko dobi ne pekoč obrok.

Voda na Šrilanki je načeloma pitna, a dokaj drugačna, kot v Evropi, tako da pitja s pipa ne priporočam, ni pa problem umivanje zob in tuširanje. Prav tako lahko brez skrbi pijete naravne sokove v restavracijah, kjer uporabljajo ali ustekleničeno ali pa prekuhano vodo, katero lahko pijemo brez težav.

RENT-A-CAR

Kot navajajo tudi na stani zunanjega ministerstva za samostojno vožnjo po Šrilanki ne zadostujeta ne slovensko ne mednarodno vozniško dovoljenje, ampak je potrebno predhodno pridobiti začasno šrilanško vozniško dovoljenje (za čas enega meseca). Tovrstno vozniško dovoljenje lahko pridobite na Oddelku za motorni promet (Department of Motor Traffic) ob predložitvi potnega lista in vozniškega dovoljenja. Storitev je seveda plačljiva.

V vsakem primeru pa se rent a car odsvetuje, razen rez izkušenim voznikov. Vožnje tu so zelo dolge (za izkušenega šrilanškega voznika 100km cca 3,5h), promet kaotičen, vozi se po levi strani. Seveda velja, kjer je volje je pot in nekateri to zmorejo brez težav, definitivno pa to ni recept za sproščujoče počitnice. Zelo pozorni bodite tudi na drobni tisk v zavarovalnih policah, saj je soudeležba pri plačilu škode v primeru nesreče zelo visoka.

POTOVANJE Z OTROKI

Šrilanka je družinam prijazna destinacija. Ljudje tu res živijo po motu, da so otroci njihov največji zaklad, zato se ne čudite, če se bodo vašim najmlajšim večkrat nasmehnili, jih pobožali po glavi, jim ponudili kakšen priboljšek, ali pa celo ponudili na javnem prevozu, da lahko sedijo z njimi. Vaši otroci lahko uživajo v raznolikosti divje narave, lepih plažah in kulturnih vidikih države. Javen prevoz zna biti za otroke, sploh tiste, ki niso navajeni takšnih potovanj, dokaj naporen, ampak vam v tem primeru lahko priskočijo na pomoč lokalni vozniki, ki vas popeljejo po otoku. Definitivno je to odlična začetna destinacija za odkrivanje Azije.

VIZUM ZA VSTOP V DRŽAVO

Za vizum lahko zaprosite na spletu; za več podrobnosti poglej tukaj – pozor, to je edina uradna stran, povsod drugje boste plačali provizijo. Prav tako je mogoče kupiti vizo ob prihodu, z minimalnim doplačilom 5 $, vendar s tem riskirate čakanje na letališču in nepotrebne zamude.

Z avtobusom ali voznikom

Najprej je odvisno kakšen tip popotnika je človek in koliko časa ima na razpolago. Čeprav se 14 dni sliši veliko, na Šrilanki z avtobusom vidiš malo, ker je 100km enako cca 4h vožnje (in avtobusi niso udobni in modernizirani…) ampak je svojevrstna pustolovščina… 

Po drugi strani pa je kar nekaj lokalnih voznikov, ki ti z veseljem pokažejo tudi kak skrit kotiček in je na nek način tudi to res super izkušnja! Pa še dejansko imate možnost, da se družite z domačini, lahko vas peljejo domov, predstavijo prijateljem, pokažejo svoje najljubše kotičke… 

Skratka oba načina popotovanja imata svoje prednosti in pomanjkljivosti v obeh primerih pa je izkušnja naravnost nepozabna.

CENE

Šrilanka se nahaja v vrhu cen, kar se tiče Azijskega povprečja. Mnogi popotniki so zato pogosto negativno presenečeni, ko ugotovijo, da tu ni vse na pol zastonj, Seveda se da še vedno ugodno potovati a ne tako poceni kot v mnogih sosednjih državah. Sploh če želite poskusiti raznolike stvari in si ogledati par znamenitosti.

Okvirna cena lokalnega obroka je med 3€ – 6€, bolj evropska hrana 5€-10€. Pijače so nekje od 1€ naprej. Pivo v restavracijah z licenco stane okoli 3,50€, če ga prodajajo na črno pa se da dobiti tudi ceneje. Nasploh je alkohol tu drag. Vstopnine so večinoma med 10€ – 30€ po osebi. Javen prevoz je zelo poceni in zanj ne boste odšteli več kot 3€ za 100km (z izjemo panoramskega vlaka), taksiji in prevozi z avtomobilom so dražji (zaradi nenormalno visokih cen vozil) in se začnejo pri nekje 55€ na avtomobil na dan (odvisno od poti).

Mogoče še kot zanimivost par cen iz trgovine (najcenejši izdelki):

  • Maslo 200g 2,40€
  • Mleko 1l 1,35€
  • Bela moka 1kg 0.57€
  • Cheddar sir 250g 6,80€
  • Sladkor 1kg 0.65€
  • Testenine 400g 2€

Naslednjič pa o popotovanju po tem čudovitem otoku…  

Ta članek je sestavljen iz treh delov: Šrilanka I. del  | Šrilanka II. del | Šrilanka III. del