FILIPINI: Največji raj na zemlji

Filipini so največji raj na zemlji. Slovijo po čudoviti pokrajini (predvsem plažah in številnih vulkanih), zanimivih festivalih, bogatem živalskem svetu, posebni kulturi in zelo prijaznih ljudeh. Ko enkrat obiščeš Filipine, se tja zagotovo še vrneš. Sestavljeni so iz 7.107 otokov, 2.770 od teh je poseljenih. Na Filipinih živi okoli 100 milijonov prebivalcev. Njihov uradni jezik je tagalog in angleščina. Turizem še ni visoko razvit, zato je možno doživeti njihovo pristno stran. Posebnost Filipinov je njihovo najpogostejše prevozno sredstvo JEEPNEY.  Ameriška vojska je po 2. svetovni vojni pustila na Filipinih veliko vojaških jeepov, ki so jih nato domačini preoblikovali in jih sedaj uporabljajo kot nekakšne avtobuse, s katerimi se lahko prevža od 16-20 ljudi.

Podala sem se na 3 tedensko potovanje po Filipinih. Štartala sem kar iz ljubljanskega letališča (razlika v ceni leta, če bi letela z drugih bližanih letališč, je bila zanemarljiva, cena prevoza do letališča pa je bila zaradi bližine dosti cenejša) nato pa letela: Ljubljana-Beograd, Beograd-Abu Dhabi, Abu Dhabi-Manila.

Filipini

Raj na zemlji

Bloger_Eva

Bloger: EVA K

Manila

Manila je več milijonsko mesto, ki velja za precej nevarno. Le redkokateri popotnik se tukaj zadrži dlje časa. Varnejši predel Manile je Makati, kjer sem prebivala 3 dni. Makati je primeren predvsem za popotnike, ki jih zanima zabava in nakupovanje.

Da sem začutila, kako mesto utripa, sem se z njihovimi Jeepneyi, podala na dve urno vožnjo skozi celo mesto. Zanimiva znamenitost v Manili je kitajsko pokopališče, ki spominja na stanovanjsko naselje. Grobnice so na privatnih parcelah in imajo vodo, elektriko, marsikatere tudi klimatsko napravo. Privoščijo si jih lahko le najbogatejši prebivalci.

Iz Manile sem se podala na enodnevni izlet do jezera Taal. Vožnja z avtobus iz Manile do jezera je traja približno 1 uro. Jezero Taal je sladkovodno jezero, kjer se na sredini nahaja vulkanski otok, na katerem je kratersko jezero. Taal je najmanjši aktivni vulkan na svetu in je visok 311 metrov. Do otoka sredi jezera se pripelješ s čolnom (cca. 20 minut), od koder se na vrh lahko podaš peš (30 minut) ali pa s konjem (cca 20 €).  Na vrhu te čaka čudovit razgled na vulkansko jezero.

CEBU

Iz Manile sem letela na otok Cebu, v mesto CEBU. Iz mesta Cebu sem se z avtobusom peljala (cca 5 ur) do mesta OSLOB, ki je znan po orjaških kitovcih. Zgodaj zjutraj (ob 6 uri) sem skočila v vodo in se  družila s temi  morskimi velikani. S čolni te zapeljejo 50 metrov stran od obale, kjer nato skočiš v vodo in plavaš z velikani, ki se tam stalno zadržujejo, ker jih hranijo ribiči. Cena je približno 40 €, zajema snorklanje in izposojo opreme za približno 30 minut. Nepozabna izkušnja!

V neposredni bližini Osloba se nahajajo tudi lepi slapovi, kjer se lahko prijetno osvežiš.

Iz Osloba sem se z avtobusom odpravila dalje do mesta Moalboal, ki je najboljši kraj za potapljanje, znan je predvsem po snorklanju ali potapljanju z želvami. Z avtobusom sem se nato vrnila v mesto Cebu, od koder sem nadaljevala pot s trajektom do otoka BOHOL.

Bohol

Bohol je najbolj znan predvsem po malih opicah in čokoladnih hribčkih. Obstajajo možnosti enodnevnih izletov ali pa rentanje skuterja (najem cca 5€ za cel dan). Vzela sem skuter in se sama podala raziskovat otok.

Obiskala sem terzierke – najmanjše opice na svetu, ki živijo le na tem otoku. Terzierke so samotne nočne živali, velike kot cigaretne škatlice. Če so v stiski, naredijo samomor, zato je pomembno, da jih turisti ne vznemirjajo, ker so zelo občutljive na sluh in svetlobo.  Ogledaš si jih lahko v naravnih parkih.

Med potepanjem po Boholu sem se ustavila tudi pri dveh Bambusovih mostovih, po katerih se lahko in prijetno osvežiš s svežim kokusom.  Mostova so naredili domačini sami iz bambusovega lesa.  Pot sem nato nadaljevala vse do čokoladnih hribčkov.  Na 50 kvadratnih kilometrih se razprostira  1776 hribčkov, obdanih s travo, ki v suhi sezoni potemnijo v rjavo barvo in izgledajo kot čokolada.

Z  Bohola se lahko podaš tudi na razne enodnevne izlete na okoliške otoke, kjer uživaš v lepih plažah in snorklaš z želvami- npr. Virgin island.

Z Bohola sem se vrnila v meso Cebu, in skočila na letalo do Kaliba International, nato z avtobusom do pristanišča Caticlan Jetty port in nadaljevala s čolnom do Boracaya.

Boracay

Boracay je 7 km dolg otok brez letališča.  Lahko ga raziskuješ peš ali pa s  tuk-tuki, ki te za malo denarja peljejo po celem otoku. Boracay ponuja več kilometrov belih peščenih plaž, visoke palme, lokalčke ob plaži, sanjske sončne zahode, super zabave in še in še.

Boracay je dobro poznan tudi po rumu –Boracay rum, ki ga lahko kupiš le na tem otoku. Boracay ponuja ali noro zabavo ali sproščeno razvajanje, prav gotovo pa s svojo lepoto  prevzame vsakogar.

Iz Boracaya sem se nato vrnila do letališča Kalibo Internationl, od koder sem odletela na otok Palawan.

Palawan

Na Palawanu sem pristala na letališču Puerto Princesca. Na otoku sta 2 letališči – El Nido in Puerto Princesa, slednji je vedno cenejši. Če imate proračun malo večji, si raje privoščite let direktno do El Nida, saj s tem prihranite 5 ur in dolgo zelo neudobno potovanje z avtobusom ali kombijem.

Moj cilj je bil mestece El Nido, ki se nahaja na severu otoka in ponuja izhodišče do čudovitih plaž in otokov. Vse agencije v El Nidu ponujajo 4 vrste celodnevnih izletov, in sicer A,B,C in D. Cena in ponudba je povsod enaka (priporočam izlet A in C). Izleti trajajo cel dan. Takšne lepote, ki jih doživiš  in vidiš na teh izletih se ne da opisati z besedami. Dih ti zastane večkrat na dan in občutek imaš, da si pristal v nebesih. Naravnost božansko.

V El Nido se lahko do rajskih plaž pripelješ tudi sam, če najameš skuterja ali pa greš s tuk -tukom. Ko se sam podaš odkrivat pokrajino, se večkrat znajdeš na več kilometrskih peščenih neokrnjenih plažah popolnoma sam. Res neverjetno! Mogoče en majhen nasvet – na določenih plažah obstajajo žuželke, ki se skrivajo v mivki in povzročijo neprijetno srbečico po celem telesu, zato predlagam uporabo sprejev, ležanje na brisačah…. V okolici El Nida se nahajajo tudi čudovitimi slapovi, do katerih se prebiješ skozi junglo.

Iz planiranih 4 dni postanka v El Nidu sem tam ostala kar 8 dni. Tako lepo je, da kar ne moreš iti naprej.

Sledil je povratek v Manilo in nato let nazaj domov v Slovenijo.